06/09/2014: VK ‘t Gareel A – De Leeuwerik 0-0

‘t Gareel A is de nieuwe competitie begonnen met een scoreloos, maar absoluut niet bloedeloos gelijkspel. In de 1e helft liet ‘t Gareel kansen liggen om te scoren, en moest uiteindelijk na een mindere 2e helft tevreden zijn met de puntendeling.

Voor de 1e match van het seizoen, de eerste ook met de terreinen in de Fabriekstraat als nieuwe heimat, had coach Braeke zijn consignes vanuit het zwembad in Spanje doorgegeven aan interim-coach Peter, die wegens knieperikelen vooralsnog sowieso vanaf de zijlijn moet toekijken. Niet alleen de terreinen zijn nieuw, ook de personeelsbezetting is lichtjes gewijzigd. Zo werd de vacante keeperspositie ingevuld door Yorik. In de centrale as werd er gerecruteerd uit de kweekvijver van de vets, en het dient gezegd dat Dieter (centraal achterin met Stef), Wannes (centraal op het middenveld met Steven) en Pieter (op 10 achter prijsschutter Dries Deconinck) elk een meerwaarde betekenen voor de A-ploeg. Uiteraard ontbreken er nog wat pionnen, want naast Peter stonden ook Dries Lambin (geelgeschorst), Glenn (knie), Jan Meeremans, Mats en Anton Debraekeleer (chiroweekend) niet op het wedstrijdblad.

Jeugdig talent Jasper is de nieuwe vaste linksachter, en op rechtsachter stond toch weer Sam. Die laatste was de afgelopen week niet onbesproken, nadat hij tijdens een korte uitleenbeurt aan eerstedivisieclub Polonia een sterke indruk liet, en leek te zullen verkassen voor het einde van de zomermercato. De taalbarrière bleek echter een struikelblok bij de onderhandelingen en uiteindelijk bleef hij bij ‘t Gareel, al was het afwachten in welke mate de thuisaanhang deze openlijke transferflirt kon appreciëren. De spreekkoren en spandoeken bleven echter achterwege, ook al omdat Sam de over-mijn-lijk mentaliteit toonde die werd gevraagd. Robbe en Axel tenslotte bevolkten respectievelijk de rechter- en de linkerflank. De duels met De Leeuwerik zijn steevast hardbevochten en evenwichtig, zo won ‘t Gareel vorig seizoen in december er op een diefje, en flikte De Leeuwerik in de terugronde hetzelfde truukje, telkens werd het 0-1. De wedstrijd startte met een minuut stilte wegens het overlijden na een slepende ziekte van de vader van de scheidsrechter, die toch de moed vond om de wedstrijd te leiden.

De Leeuwerik had vanaf het begin het betere van het spel en dreigde vooral over de Gareel-linkerflank, waar hun blonde rechtermiddenvelder met zijn dribbels onrust zaaide. Grote mogelijkheden leverde het echter niet op. ‘t Gareel kwam af en toe onder de druk vandaan, en kreeg grote kansen op de tegenaanval. Sam nam een vrije trap snel en bereikte Jasper met een verre pass, die bracht de bal snel voor waar Robbe aan de 2e paal verscheen en de bal echter net naast de gapende doelmond verlengde. Na een nieuwe tegenaanval over rechts zette Sam Wannes centraal alleen voor doel, die trapte iets te zwak, waardoor de doelman de bal kon stoppen, en Dries Deconinck kon de rebound ook niet binnen tikken. Wannes mikte wat later ook een vluchtschot net over. Met 0-0 aan de rust mocht dus vooral De Leeuwerik tevreden zijn.

Net na de rust viel Dieter met een beenblessure uit, en moest Jan Ceusters, nog maar net hersteld van een breukje in de voet, vroeger dan verwacht opdraven als voorstopper. Wannes blesseerde zijn kwetsbare schouder en werd uit voorzorg naar de kant gehaald, Bol (Wim) verving hem centraal op het middenveld en kwijtte zicht goed van zijn taak. En ook libero Stef ontsnapte niet aan de blessuregolf, hij verstuikte zijn enkel, waarna Sam zijn liberopositie overnam, Robbe rechtsachter werd en Rikke Jacobs inviel op rechtsmidden. De Leeuwerik trachtte het geteisterde Gareel uit verband te spelen, maar de thuisploeg overleefde de storm. Een paar keer werd de laatste pass ultiem weggewerkt door een Gareel-verdediger, en als doelman Yorik dan eens moest ingrijpen en een bal loste, werd hij ook tijdig bijgesprongen.

‘t Gareel gaf in de 2e helft tal van vrije trappen weg voor de eigen 16 meter, maar De Leeuwerik kon hier geen gebruik van maken. In de absolute slotfase trok libero Sam erop uit na samenspel met Dries Deconinck, hij zette met een pass achter de Leeuwerik-verdediging Pieter vrij voor doel, maar die moest iets te ver uitwijken, zodat de kans verloren ging. Dries Deconinck knokte zich terug in de match, en kon ‘t Gareel nog wat ademruimte geven en hoekschoppen afdwingen. Ook deze leverden geen doelrijpe kansen meer op, zodat de wedstrijd uiteindelijk op 0-0 eindigde. Gezien de gemiste kansen in de 1e helft zat er meer in, maar in de 2e helft was De Leeuwerik sterker, en is het een billijk gelijkspel geworden. Met 2 zware verplaatsingen, Pot Agé en Dilbeek, in het verschiet, waren 3 punten uiteraard beter geweest. Met een gehavende ploeg speelt ‘t Gareel dus volgende zaterdag om 13u, op kunstgras, in Jette.

Opstelling: Yorik Deroo, Stef Mattens (55′ Erik Jacobs), Dieter Pierreux (38′ Jan Ceusters), Sam Moureau, Jasper Vastiau, Steven Rawoe, Wannes Monteyne (50’ Wim Van Cutsem), Robbe Smulders, Axel Geerts, Pieter Tiebout, Dries Deconinck.