04/10/2014: Pichichi – VK ‘t Gareel A 1-1

In een zuivere zespuntenwedstrijd onderin stonden ‘t Gareel en Pichichi – 1,5 jaar geleden nog rivalen in de strijd om de titel een reeksje lager – tegenover elkaar. De wedstrijd eindigde net als destijds op 1-1, een billijk gelijkspel waar geen van beide ploegen iets mee opschieten.

Begin mei 2013 moest ‘t Gareel A op bezoek bij Pichichi het orgelpunt van een unieke 2e ronde plaatsen. Winst betekende de titel, maar Pichichi deed zijn sportieve plicht en hield de nerveuze bezoekers op 1-1. De titel ging toen naar Hondzocht, de huidige autoritaire leider in 2e afdeling, ‘t Gareel werd vice-kampioen en promoveerde uiteindelijk toch, Pichichi werd 3e en moest een seizoen langer wachten op de logische promotie. Dit seizoen ziet het ernaar uit dat Pichichi en ‘t Gareel A rivalen zullen zijn in een ander soort strijd, namelijk die tegen de degradatie. Ook al  verlopen de onderlinge wedstrijden steevast in een sportieve sfeer, zoals het in het amateurvoetbal elke week zou moeten zijn, toch is het bittere ernst. Of je nu Pichichi, ‘t Gareel of Zulte Waregem bent, eens je onderin verzeilt weet je niet wanneer en of je er nog weg raakt.

Voor dit degradatieduel zorgde coach Braeke er persoonlijk voor dat zijn familieleden en aanverwanten (Mats en Anton Debraekeleer, alsook Jan Meeremans) vanop familieweekend terugkeerden om een voltallige ploeg te laten aantreden. Samen met zijn collega-coach posteerde hij Mats en Anton op de rechterflank, Jan Meeremans op links en Dries Lambin met Dries Deconinck in de spits. Stef (enkel) bleef nog langs de kant, Glenn (knie) zat voor het eerst bij de selectie. ‘t Gareel startte goed met verzorgd voetbal van achteruit, waar het kunstgrasveld in Ganshoren zich ook toe leende. De vaak aanspeelbare Dries Deconinck nam de ploeg op sleeptouw, en nadat hij eerst een keertje zelf naast had besloten, rolde hij bij een volgende actie op links 3 mensen op, bracht de bal voor, waar Anton de keeper van Pichichi met een tegenvoets geplaatste bal wist te verschalken,  0-1.

‘t Gareel stond organisatorisch goed, Pichichi leek erg afhankelijk van de gekleurde nr 10 van Pichichi (Tom). Combinaties werden tijdig in de kiem gesmoord, Kevin en Steven zorgden voor een stevige buffer voor de verdediging. Toen Anton door Sam werd aangespeeld en werd afgetroefd in het duel, leek er niet eens een vuiltje aan de lucht, maar Tom haalde echter vanop 20 meter uit, zijn lage schuiver werd door doelman Yorik niet gepareerd, en het stond 1-1. ‘t Gareel verloor even daarvoor ook al Dries Deconinck met een enkelblessure, dus het zag er niet meer zo goed uit voor de bezoekers. Een kopbal van opnieuw de nr 10 belandde gelukkig op de lat.

In de 2e helft worstelde ‘t Gareel met zichzelf, leed snel balverlies en kon Pichichi onvoldoende bestoken. Pichichi wist zelf echter ook geen raad met de uitbraakmogelijkheden die ‘t Gareel hen aanreikte. Verder dan opnieuw een kopbal van de nr 10 die naast ging, en een onhandig uitgespeeld manoeuvre bij een vrije trap raakten zij ook niet. De doorgebroken Jan Meeremans leek in de slotfase op weg naar de 1-2, maar werd opzichtig onderuit gehaald, wat de laatste verdediger van Pichichi op rood kwam te staan. Ook ‘t Gareel speelde de vrije trap-situatie niet goed uit, en zo bleef het 1-1, een resultaat dat zoals gezegd beide ploegen niet vooruit helpt in het klassement. Volgende week wacht ‘t Gareel een nieuwe degradatietopper tegen de huidige rode lantaarn, Union Saintoise.

Opstelling: Yorik Deroo, Mats Debraekeleer (55′ Glenn Dobbelaere), Sam Moureau, Jan Ceusters, Jasper Vastiau, Kevin Deconinck, Steven Rawoe, Anton Debraekeleer, Jan Meeremans, Dries Deconinck (20′ Pieter Tiebout), Dries Lambin (60′ Axel Geerts).

Doelpunten: 15′ Anton Debraekeleer 0-1, 25’ x 1-1.