14/02/2015: Nissan Essenbeek A – VK ‘t Gareel A 1-1

Op Valentijnsdag bezocht VK ‘t Gareel de schabouwelijke akker van Essenbeek, op zoek naar puntengewin in hun niet aflatende strijd tegen de degradatie. Na een vrij evenwichtige wedstrijd nam ‘t Gareel een puntje mee naar huis, waarmee ze op kousenvoeten voorlopig even de degradatiezone verlaten.

‘t Gareel heeft geen te best rapport op het veld van Essenbeek, zowel tegen A- als B-ploeg werden er in het verleden veel punten te grabbel gegooid. Ondanks opnieuw een groot aantal afwezigen ging ‘t Gareel echter op zoek naar een bevestiging van het goeie van de laatste weken. 5 op 9 in de laatste 3 wedstrijden, en door een aantal afgelastingen tussendoor dateert de laatste nederlaag al van 6 december, meer dan 2 maand geleden. De afwezigen waarvan sprake waren Glenn (adductoren), Dries Deconinck (ziek), Anton en Mats (chiroweekend), Steven (geveld met een blessure die we geheim houden voor de tegenstanders als hij de volgende weken zou worden klaargestoomd, maar het is geen Africa Cup-ebola en ook niet door een ski-ongeval) en Pieter (skivakantie).

‘t Gareel startte naar behoren, de consignes van de coaches (direct voetbal naar voren op het in de as moeilijk bespeelbare veld) werden opgevolgd. Axel probeerde zoals opgedragen de bal vanop links te kruisen, maar de Essenbeek-verdediging kon op libero en kapitein Rikkert rekenen om de gevaarlijke ballen onschadelijk te maken. Na 10 minuten kon Kevin de bal mooi in de ruimte tussen de verdediging spelen, Sam ging op de rand van de 16 voorbij zijn tegenstander, werd gehaakt en ging neer. Kevin kreeg een uitgelezen kans om zijn traptechniek te demonstreren en ramde de vrije trap voorbij de muur en boven de doelman in het dak van het doel, 0-1.

Jammer genoeg kon ‘t Gareel niet lang genieten van deze voorsprong. Een Essenbeek-speler kreeg te veel ruimte om uit te halen, Yorik schatte de zwabberende bal verkeerd in, terwijl hij de verkeerde kant uit dook kon hij de bal nog wel tegen houden, maar de rebound viel pal in de voeten van een Essenbeek-aanvaller, en het stond 1-1. Een domper voor ‘t Gareel, dat de zaakjes tot dan toe goed onder controle had, en Peter en Stef konden achterin de gevaarlijke bonkige spits van Essenbeek, Mike, ook goed neutraliseren. Bart, die centraal niet zijn stempel kon drukken zoals vorige week, schoof naar rechts na een wisseloperatie met Sam, en kon daar onmiddellijk zijn mannetje voorbij, maar meer dan een aantal hoekschoppen leverde het niet op. Ondanks dat de thuisdoelman zich op deze stilstaande fases niet zeker toonde, kon ‘t Gareel hier niet van profiteren. De na een rugblessure opgelapte Dries Lambin scoorde wel, na een door Jan Meeremans gedevieerde vrije trap van Kevin, maar de treffer werd terecht afgekeurd voor buitenspel.

Na de rust kwam ‘t Gareel, zoals te vaak, slecht uit de kleedkamer. De eerste 10 minuten was de thuisploeg heer en meester in de duels, ‘t Gareel overleefde echter en herstelde, op een voetballende manier, met aanvallen van achteruit over meerdere stations, zowel over links als over rechts, het evenwicht. Axel, met geel geboekt, liep bij een duel een voetblessure op, en zo mocht wegblijver Jean C opdraven in zijn oude liefde, de spits. Door zijn intrede had doelman Yorik opnieuw een centraal target om zijn uittrappen op te richten. Jean C kreeg ook 2 kansen om de wedstrijd in het voordeel van ‘t Gareel te beslissen. Eerst kreeg hij na voorbereidend werk van Kevin centraal een mooie schietkans, maar de doelman kon zijn schuchtere schot keren. Even later werd Jean door Sam mooi in het straatje gestuurd, maar talmde hij alleen voor de doelman te lang, zodat een teruggekeerde verdediger zijn schot nog kon blokkkeren.

In de slotminuut kreeg Essenbeek na een overtreding van Jan Meeremans nog een vrije trap op een mooie plaats, maar Yorik ranselde de bal uit de hoek, en maakte zijn beoordelingsfout bij de tegentreffer zo toch een beetje goed. Al bij al een billijk gelijkspel, waar ‘t Gareel niet veel mee opschiet, maar wel de ongeslagen reeks verder zet, en door het verlies van Saintoise tegen rode lantaarn Pichichi ook naar de derde laatste plaats opschuift, een plaats die echter pas binnen 9 speeldagen een veilige haven is. De komende wedstrijden tegen Davidskornuiten en De Flippers zullen duidelijkheid scheppen of het Gareel-schip deze haven zal kunnen bereiken, het belooft onderin alvast nog spannend te worden.

Opstelling: Yorik Deroo, Robbe Smulders, Stef Mattens, Peter Van Stevens, Jasper Vastiau, Kevin De Coninck, Bart Ide, Sam Moureau, Axel Geerts (50′ Jan Ceusters), Jan Meeremans, Dries Lambin. Subs not used: Marc Debraekeleer.

Doelpunten: 10′ Kevin De Coninck 0-1, 15’ x 1-1.