27/02/2015: De Flippers – VK ‘t Gareel 1-3

Na het modderdebacle tegen Davidskornuiten trok VK ‘t Gareel naar De Flippers in Vollezele, met als obligaat doel niets minder dan de 3 punten naar huis te nemen. Na wat gerust als een referentiematch mag worden gecatalogeerd won ‘t Gareel met 1-3 en zo belandt De Flippers mee in de degradatiestrijd.

Coach Braeke kon voor deze levensbelangrijke uitwedstrijd over zijn hele kern beschikken, buiten linkspoot Jasper, die na een jammerlijk fietsongelukje deze voorjaarsklassieker met een polsbreuk moest missen. Dries Lambin en Pieter vielen af. Stef kwam opnieuw in het elftal achteraan naast Peter, op het middenveld keerde met Steven Rawoe de motor van de ploeg terug, en vooraan was prijsschutter Dries Deconinck terug present. In elke linie een kwaliteitsinjectie en een sterke bank maakte iedereen scherp, en ‘t Gareel startte sterk, agressief en met drang naar voren. Het drassige veld en de harde wind maakte het lastig voetballen, maar ‘t Gareel dwong kansen af. Het gevaar kwam vooral over rechts, waar de tandem Glenn-Sam ondanks de generatiekloof sterk functioneert. Sam ging voorbij zijn tegenstander en zocht op verzoek van Braeke de achterlijn op, maar kon voor doel net niemand bereiken.

Na een fout op de bedrijvige Kevin legde Dries Deconinck aan voor een vrije trap, maar de doelman ging goed plat. Wat later werd Dries afgeblokt, en trapte Steven in de nabeurt de bal richting Tollembeek. Geïnspireerd door Dries’ betere poortwerk legde Glenn met een panna aan de hoekschopvlag een speler in de luren, de voorzet van Steven bereikte net geen Gareel-speler. Sam stuurde Bart Ide het hoekje, maar ook hij verslikte zich in de voorzet. Tussendoor had De Flippers ook gedreigd, vooral met schoten uit de 2e lijn, en stond het vizier van thuisspeler Matthijs niet scherp toen hij na een opzichtige overtreding van Peter mocht aanleggen voor een vrije trap. Yorik toonde zich aanvankelijk wat onzeker, maar groeide in de wedstrijd. Beide ploegen gingen rusten met 0-0. De Gareel-staff was blij met het vertoonde spel, in de 2e helft met de wind in de rug moest het verschil worden gemaakt.

Het eerste kwartier in de 2e helft kabbelde het spel over en weer, tot Matthijs een vrije trap vanop 25 meter op de kruising mikte, Steven Rawoe haalde in de rebound de bal voor de lijn weg. In de omschakeling speelde Peter Sam aan, die het veld overstak, en bij de laatste pass net niet Dries Deconinck voor doel kon bereiken. Het was een onoordeelkundige tackle van Jan Meeremans aan de overkant, die de wedstrijd definitief open brak. De Flippers kregen hiervoor een strafschop die feilloos werd omgezet, 1-0. ‘t Gareel liet de kopjes niet hangen, en aangevuurd door een horde meegereisde supporters ging het op zoek naar de tegentreffer. Steven zwengelde de motor opnieuw aan, speelde Sam aan, die bereikte Jan Meeremans, die centraal voor doel de ingevallen Jan Ceusters vond, die met 1 van zijn eerste baltoetsen scoorde, 1-1.

‘t Gareel nam de wedstrijd nu volledig in handen. Sam vond dit keer op rechts Jan Meeremans, die de bijgesloten Steven aanspeelde, die verlegde de bal ineens opnieuw naar links tot bij de doorgelopen Sam, die trapte overhoeks, maar de doelman kon met de vingertoppen redding brengen. De dit keer niet enkel in het verslag alomtegenwoordige Sam ging er wat later op rechts opnieuw vandoor, omspeelde met een grote brug een laatste tegenstander en trapte dan onbesuisd voorlangs in plaats van een medespeler te bedienen. Amper een minuut later werd Sam door Jan Ceusters vrijgespeeld, penetreerde de zestien, en legde dit keer de bal wél onbaatzuchtig opzij, waar 3 Gareel-spelers volledig vrij stonden. In tegenstelling tot de Etixx-brigade konden zij deze overtalsituatie wel optimaal uitbuiten, en het was Dries Deconinck die de 1-2 voorbij de doelman trapte. Het inspireerde de supporters tot het zingen van ‘t Gareel – lied, dat langs onze velden al een tijdje niet meer te horen was.

Jan Ceusters speelde Sam aan, die met een dummy langs zijn tegenstander ging, de bal naast de keeper voor bracht, maar geen medespeler vond. Dries Deconinck ging aan het toveren, en legde in de 16 meter 2 spelers op een zakdoek in de luren, en in plaats van af te werken legde hij opzij naar Jan Ceusters, die vanop een meter de bal onbegrijpelijk tegen de lat aan knalde. Om een goed beeld van deze fase te krijgen raden we u aan om op Youtube de zoekterm ‘worst football misses in history’ in te tikken. Gelukkig voor Jan kreeg hij nog een herkansing. Sam ging opnieuw de bal bij Steven ophalen, stuurde Axel op links weg, die bracht de bal voor en opnieuw Jan Ceusters kon de 1-3 binnen tikken.

De Flippers konden niet meer dreigen, en in de absolute slotfase kwam Jan Ceusters nog eens in kansrijke positie, maar met een geschepte trap die onherstelbare schade aan het terrein veroorzaakte mikte hij de bal laconiek tegen de paal. Na het laatste fluitsignaal konden de Gareel-spelers de belangrijke overwinning vieren met de supporters. Vorig jaar leidde een overwinning bij De Flippers de uiteindelijke redding van ‘t Gareel in. Door het uiterst lastige programma, met 6 wedstrijden tegen ploegen uit de top-7, is ‘t Gareel echter bijlange nog niet zeker van een verlengd verblijf in 2e afdeling. Na een weekje rust dienen zich dan ook nog 7 finales aan om de nodige punten hiervoor te vergaren.

Opstelling: Yorik Deroo, Glenn Dobbelaere (60′ Mats Debraekeleer), Stef Mattens (60′ Anton Debraekeleer), Peter Van Stevens, Robbe Smulders, Steven Rawoe, Bart Ide (50′ Jan Ceusters), Sam Moureau, Jan Meeremans, Kevin De Coninck (50′ Axel Geerts), Dries Deconinck.

Doelpunten: 52′ Koen Matthijs 1-0 (pen), 57′ Jan Ceusters 1-1, 60′ Dries Deconinck 1-2, 65’ Jan Ceusters 1-3.